Racisme pak je aan met plannen en middelen, niet alleen met voornemens

Strijd tegen discriminatie niet overlaten aan private huurmarkt alleen

De sector van de private huurmarkt kan zelf een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen discriminatie, maar zelfregulering alleen is daarbij niet voldoende. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Steunpunt Wonen heeft uitgevoerd in opdracht van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Het actieplatform Praktijktesten Nu ziet in het onderzoek een bewijs voor de noodzaak van praktijktesten.

De private huurmarkt in Vlaanderen wordt nog steeds geconfronteerd met het probleem van discriminatie. Op vraag van minister Homans heeft het Steunpunt Wonen onderzocht of (en hoe) zelfregulering vanuit de sector kan helpen in de strijd tegen discriminatie.

Uit het onderzoek blijkt dat er vier stappen nodig zijn voor een succesvol antidiscriminatiebeleid met zelfregulering op de private huurmarkt. Zo zijn er in een eerste stap duidelijke regels nodig. Vervolgens zijn er maatregelen nodig die ervoor zorgen dat de regels nageleefd worden. Daarbij is er een onderscheid tussen maatregelen die gericht zijn op ‘overtuigen’ (stap 2) of ‘afschrikken’ (stap 3). Als sleutel op de deur (stap 4) is er een metatoezicht op de voorgaande stappen nodig, zeg maar een controle op de controle.

Lees hier het volledige artikel van Het Nieuwsblad.

Volg ons op

Facebook iconTwitter icon