Racisme pak je aan met plannen en middelen, niet alleen met voornemens

Peeters drukt mystery calls door

Op dinsdag 4 juli berichtte De Standaard dat Kris Peeters (CD&V) niet langer wil wachten om discriminatie op de arbeidsmarkt weg te werken. "De federale minister van Werk heeft een voorontwerp van wet over mystery calls klaar en wil dat zo snel mogelijk afkloppen in de schoot van de regering. Daarmee voert hij zijn eerdere ‘dreigement’ daadwerkelijk uit. ‘Eind vorige week heeft de Nationale Arbeidsraad (NAR) mij zijn advies over mystery calls bezorgd. De sociale partners vragen meer tijd om dit te bespreken, maar ze hebben tijd genoeg gehad’, zegt Peeters. ‘Alle aanmaningen ten spijt is er op het terrein amper vooruitgang.’ Hij zou het dossier nog vóór het zomerreces op de regeringstafel willen leggen."

De Standaard laat echter ook Praktijktesten Nu aan het woord. "Peeters kondigt zijn plan aan in een reactie op de felle campagne van Praktijktesten Nu. Nu de deadline verstreken is, maakt dat platform van middenveldorganisaties (waaronder het Minderhedenforum) de balans op. En die oogt bijzonder mager. ‘Van de dertien voornemens uit de resolutie is er vandaag geen enkele uitgevoerd’, zegt woordvoerster Jihad Van Puymbroeck. ‘Alleen voor de evaluatie van de antidiscriminatiewetgeving en het samenwerkingsakkoord tussen Unia en de inspectiediensten zijn stappen gezet. Too little, too late.’

De meerderheid moet ‘overschakelen op het plan B’. Van Puymbroeck: ‘Bij gebrek aan een objectieve en transparante zelfregulering door de sociale partners, rekenen we op het wetsontwerp van minister Peeters.’"

Klik hier voor het volledige artikel.

Ook op de site van De Morgen kon men er een artikel over lezen. 

Volg ons op

Facebook iconTwitter icon