Racisme pak je aan met plannen en middelen, niet alleen met voornemens

‘In plan van Homans staat gênant weinig’

Geen praktijktesten, wel extra inzetten op brochures, sensibilisering en zelfregulering. Dat zijn de pijlers van het nieuwe antidiscriminatiebeleid op de private huurmarkt van Liesbeth Homans (N-VA), als Vlaams minister bevoegd voor Wonen. De Standaard kon een ontwerp van haar langverwachte actieplan inkijken en liet op 21/03/2018 experten van het platform Praktijktesten Nu aan het woord.

Het plan, dat zo goed als gefinaliseerd is, is het resultaat van een discussie die al meerdere jaren loopt tussen het Vlaams Parlement, betrokken organisaties en experts. Het moet een nijpend probleem verhelpen: hoe pak je discriminatie en racisme jegens potentiële huurders aan?

Homans zelf wil tegen 2050 het probleem volledig de wereld uithelpen. Tegen dan ‘heeft iedereen toegang tot een woning’, maakt ze zich sterk in het document. Dus ook mensen met een andere herkomst, alleenstaanden met kinderen en huurders die bij het OCMW moeten aankloppen voor een huurwaarborg. Dat zijn de drie groepen die het vaakst afwijzingen moeten slikken en daardoor vaak inboeten op woonkwaliteit.

Lees hier het volledige artikel

Volg ons op

Facebook iconTwitter icon