Racisme pak je aan met plannen en middelen, niet alleen met voornemens

Interessante feiten & cijfers

Onderzoek toont weer maar eens aan: praktijktesten door de overheid zijn hoog nodig

Vijf jaar na de eerste praktijktesten in de dienstenchequesector, blijkt dat poetshulpen op basis van taal of naam nog steeds gediscrimineerd worden. Zo blijkt uit een onderzoek van Stef Adriaenssens van de KU Leuven. Dit ondanks de zelfregulering die de overheid er al enkele jaren oplegt. Ook ander recent onderzoek van het HIVA legt bloot dat zelfregulering door sectoren een dood spoor is. Platform Praktijktesten roept daarom de Minister van Samenleven op om eindelijk werk te maken van proactieve praktijktesten.

Wat staat er in de verschillende partijprogramma's rond praktijktesten

Praktijktesten Nu ging door de verschillende partijprogramma’s en haalde er alle beleidsvoorstellen uit rond praktijktesten op de arbeids- en huurmarkt. We geven hieronder een overzicht. We beperkten ons daarbij wel tot alle partijen die in alle provincies en Brussel opkomen. Vlaams Belang lieten we eveneens achterwege omwille van hun antidemocratische houding en hun minderheden viserende ideologie.

Evaluatie sectorale zelfregulering inzake discriminatie

Op 28 oktober 2015 keurde het Vlaams Parlement een resolutie goed over “sensibilisering, preventie en handhaving inzake discriminatie op de arbeidsmarkt van personen met een migratieachtergrond”. Hoewel parlementsleden van verschillende strekkingen, meerdere middenveldorganisaties en academici ervoor pleitten de arbeidsinspectie de mogelijkheid te geven om praktijktesten uit te voeren, volgde de meerderheid deze adviezen niet. De resolutie van de meerderheid wil discriminatie op de arbeidsmarkt aanpakken via de weg van ‘zelfregulering’ door de sectoren zelf.

Volg ons op

Facebook iconTwitter icon