Racisme pak je aan met plannen en middelen, niet alleen met voornemens

Onze boodschap in de media

Peeters drukt mystery calls door

Op dinsdag 4 juli berichtte De Standaard dat Kris Peeters (CD&V) niet langer wil wachten om discriminatie op de arbeidsmarkt weg te werken. "De federale minister van Werk heeft een voorontwerp van wet over mystery calls klaar en wil dat zo snel mogelijk afkloppen in de schoot van de regering. Daarmee voert hij zijn eerdere ‘dreigement’ daadwerkelijk uit. ‘Eind vorige week heeft de Nationale Arbeidsraad (NAR) mij zijn advies over mystery calls bezorgd. De sociale partners vragen meer tijd om dit te bespreken, maar ze hebben tijd genoeg gehad’, zegt Peeters.

Een hart onder de riem voor slachtoffers van discriminatie

In 1960 werd 21 maart uitgeroepen tot “Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie”. Het actieplaform Praktijktesten Nu brengt vandaag hulde aan de vele slachtoffers van racisme en discriminatie die er ook in 2017 nog zijn.  In een filmpje delen enkelen onder hen hun ervaring met discriminatie op de arbeids- en woonmarkt. Het platform Praktijktesten Nu focust op de discriminatie van etnisch-culturele minderheden op de arbeids- en woonmarkt, maar pleit ervoor dat praktijktesten worden ingezet om alle vormen van discriminatie op te sporen en aan te pakken. Ze benadrukken dit in hun campagnefilmpje door een diversiteit van ervaringen met discriminatie naar voren te brengen.

Hoe pak je etnische discriminatie bij sollicitaties aan?

Etnische discriminatie bij sollicitaties is nog altijd een acuut probleem. Dat zegt UGent-professor Stijn Baert. "De kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek is 30% lager voor mensen met een migratieachtergrond." Hautekiet ging op Radio 1 dieper in op de thematiek. Hij sprak o.a. met Jihad Van Puymbroeck van het Platform Praktijktesten Nu. Klik hier om de radio-uitzending te herbeluisteren.

Racisme pak je aan met plannen en middelen, niet alleen met voornemens

Vandaag vijftien jaar geleden beloofde België in het Zuid-Afrikaanse Durban om een interfederaal actieplan tegen discriminatie uit te werken. Politici moeten op federaal, regionaal en lokaal niveau de handen eindelijk in elkaar slaan om deze openstaande schuld in te lossen, schrijven Wouter Van Bellingen, Hakim Benichou en Thomas Peeters.

Volg ons op

Facebook iconTwitter icon