Discriminatie op Gentse huurmarkt opnieuw bewezen, echte sancties blijven voorlopig uit

In opdracht van de Stad Gent werden in totaal 2.663  juridische praktijktesten uitgevoerd op de private huurmarkt. De testen tonen aan dat mensen met migratieachtergrond en rolstoelgebruikers ongelijk behandeld worden, maar ook dat makelaars die al werden getest het beter doen dan nieuwe spelers. Het gros van de discriminatie op de professionele huurmarkt is afkomstig van slechts zeventien makelaars. Dit ondanks eerdere praktijktesten, bijkomende sensibilisering en extra vorming aan makelaars.

Stad Gent rekent op BIV (BeroepsInstituut van Vastgoedmakelaars) en het VMRI (Vlaams Mensenrechteninstituut) om gevolg te geven aan dossiers waarbij discriminatie vastgesteld is. Het Platform Praktijktesten Nu juicht toe dat de stad Gent blijft inzetten op het bestrijden van discriminatie en daarvoor juridische praktijktesten inzet. We hebben wel een paar bedenkingen bij de manier waarop er wordt overgegaan tot sanctionering:

  • Het BIV zet in op sensibilisering, niet op sanctionering van zijn makelaars. Er is nog NOOIT een makelaar geschorst/een erkenning ingetrokken omwille van bewezen discriminatie.

  • Het nieuwe Vlaamse Mensenrechteninstituut (VMRI) zal pas in het najaar operationeel zijn, en bovendien:

  • Het VMRI zet in op bemiddeling, het kan geen sancties uitspreken. Het VMRI kan wél naar de rechtbank gaan in zaken van "maatschappelijk belang". Het is dan de rechtbank die al dan niet een sanctie uitspreekt.

Het Platform PraktijktestenNU blijft daarom pleiten voor echte sancties tegen discriminatie op de huurmarkt. En die kunnen we enkel bekomen door naar de rechtbank te stappen. Wie o wie gaat dat effectief doen? Op de medewerking van Praktijktesten Nu kan men alvast rekenen.


Vorige
Vorige

Praktijktesten in Sint-Niklaas tonen opnieuw discriminatie aan: Vlaamse regering moet actie ondernemen

Volgende
Volgende

Onderzocht, maar nog steeds onbestraft