Hoe kan je vandaag actie ondernemen?
Om discriminatie aan te pakken, kan je volgende stappen ondernemen:
Verzamel materiële bewijzen en nuttige informatie (zoals geschreven getuigenissen, contactgegevens van getuigen, kopieën van e-mails, sms-berichten, boodschappen op het antwoordapparaat of een medisch getuigschrift met aanduiding van eventuele fysische gevolgen). Zoek op de website van Unia naar tips over bewijsmateriaal verzamelen.
Vraag (juridisch) advies. Daarvoor kan je terecht bij een lokaal meldpunt voor discriminatie, of bij Unia, of bij een advocaat, inspectie- of bemiddelingsdiensten of je vakbond.
Dien een klacht in op www.unia.be of via je vakbond.
Stap naar de politie en laat een proces verbaal opmaken.
Neem deel aan acties van het Platform Praktijktesten Nu
Het blijft lastig om “een vermoeden van discriminatie” te bewijzen. De overheid moet haar burgers beschermen tegen discriminatie. Precies daarom willen we dat praktijktesten een legitiem instrument worden in de strijd tegen discriminatie.
Handleiding
Deze laagdrempelige instructievideo van het Platform Praktijktesten Nu biedt een eerste aanzet om zelf praktijktesten uit te voeren.
Wie een stap verder wil gaan, wordt aangeraden om het boek Liever Sandra dan Samira? van prof. Pieter-Paul Verhaeghe ter hand te nemen. Het bevat achtergrondinformatie over hoe je uitgebreidere praktijktesten op een wetenschappelijke wijze kan inpakken. Meer info over dat boek vind je bij uitgeverij EPO.
Tot slot, verwijzen we naar een brochure die in het verleden werd opgesteld door Kif Kif en de Liga voor de Mensenrechten. Daarin vind je een kort overzicht van de manier waarop je een praktijktest kan uitvoeren. Deze brochure legt sterk de nadruk op de strenge kwaliteitseisen waaraan goede en bewijskrachtige testen moeten voldoen, waaronder respect voor de privacy. De brochure kan je hieronder downloaden.